Обратна връзка

Имя отправителя *:
E-mail отправителя *:
Тема письма:
Текст сообщения *:
Код безопасности *:

Олга Бутакова е лекар нутрициолог, академик в Международната академия за информатизация към ООН, отдел “Предпазване на здравето и безопасност на околната среда”, главен лекар към Московския институт за рехабилитация, ръководител на редица програми и системи за обучение и методология на начините за запазване на здравето с природни средства и натурални препарати. От години Олга Бутакова активно работи по изследване качествата и възможностите на водата и е сред световния научен елит в областта със световноизвестни учени като нобеловия лауреат Кюрт Вютрих и японския учен Масаро Емото

Как, кога и по колко да пием?

Твърдението, че водата е едно от  простите и добре изучени вещества, е съвсем невярно. До днес H2O е една от великите загадки за науката. Учените се опитват да разберат например защо при охлаждане повечето вещества се свиват, а водата се разширява. Или каква е причината, поради която водата в твърдо състояние (лед) има по-малка плътност, отколкото когато е в течно, като при повечето вещества е обратно. И как да си обясним факта, че тя се разтваря почти навсякъде, а нагряването й изисква десет пъти повече енергия в сравнение с желязото например.
Все още не е особено ясна и ролята на водата в нашия организъм. Всъщност единственото сигурно е, че значението на водата за човека е безценно. Нашето тяло се състои от 70% вода. Тя се явява основа почти на всичко, което пием. В млякото тя е 87%, в доматите - 95%, в месото - 50-70%, в хляба - 35%. Първият симптом за недостиг на течност е умората. Когато съдържанието на водата спадне дори с 5%, пулсът се ускорява и телесната температура се увеличава.
1. Ако човек пие много чай и кафе, не е нужно да пие много вода. Това е велика заблуда. Кафето, чаят или виното по-скоро съдействат за загубата на вода, отколкото за нейното усвояване.

2. През зимата трябва да се употребяват по-малко течности, отколкото през лятото също е един от поредните погрешни „водни” митове. Който е възприел тази практика, със сигурност вреди на своя организъм. И през зимата, и през лятото трябва да се пият не по-малко от 1.5 литра вода на ден. В противен случай вятърът на улицата и нагретият в помещението въздух изсушават кожата, причиняват главоболие и умора.

3. Голямото количество вода способства за извеждането на вредните вещества от организма. Това твърдение всъщност е съвсем вярно, стига водата, която употребяваме, да не съдържа вредни за организма примеси. Уви състоянието на нашата канализация е такова, че за да е годна за пиене, водата трябва да се пречиства.

4. Мнозина са убедени, че за да пречистят водата, трябва просто да я кипнат. Това съвсем не е така. Кипенето дори не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, пестицидите, хербицидите, нитратите, фенола, нефтопродуктите. Освен това вследствие от процеса на кипене по стените на чайника се отлагат полезните соли като калций и магнезий.

5. Грешат и тези, които изсипват в термоса вряла вода и веднага я затварят с капачката, за да “не избяга” топлото. Всъщност така се получава мъртвата вода, позната от приказките. По-правилно е врялата вода в термоса да остане открита за около 2-3 минути и едва тогава да се запечата. Един от изпитаните начини за пречистване на водата всъщност е отлагането. Водата трябва да се остави около 6-7 часа в открит съд. През това време хлорът „излита”, а на дъното на съда се утаяват вредните за организма химически съединения, тежките елементи, солите. Около 1/3 от вода, останала в съда, трябва да се изхвърли.

6. Жителите на по-големите градове трябва да пречистват питейната вода и с филтри. Подобна предпазна мярка е препоръчителна, стига след филтрацията водата да не стане още по-лоша. А такава опасност наистина има, особено ако филтрите на са подходящи или не се спазват правилата им за употреба. Най-подходящи за тази цел са филтрите, които използват комбинация от абсорбционна и йонообменна технология, която пречиства не само от остатъчния хлор и органичните нечистотии, но и от тежките метали. Има обаче филтри, които задържат органиката и ако не се ползват постоянно, образуват вредни организми. Ето защо е възможно, връщайки се след отпуска, вместо чаша вода да получите от крана коктейл с микроби. За да се предпазите от подобни дарове след отсъствие от дома, промивайте филтрите - ако трябва, с часове.

7. По време на спортна тренировка и веднага след нея не бива да се пие вода. Това не е вярно. Последните изследвания доказват, че спортистите, които не получават достатъчно течности, по време на състезания постигат по-ниски резултати с 6-12% в сравнение с „пиещите” си съперници. Учените са установили, че ако атлет с тегло 68 кг загуби 2% от теглото си, неговият физически и умствен КПД спада с до 20%. Наред с умората към първите симптоми на обезводняване се прибавят загуба на апетит, зачервяване на кожата, леко главозамайване. Много любители на спорта се лишават от живителната влага и така сами нарушават оптималния воден режим на своя организъм дори и през горещите дни, камо ли по време на зимна тренировка. А истината е, че и през лятото, и през зимата организмът се нуждае от еднакво количество вода, само че явните признаци на обезводняване се проявяват по-осезателно в горещите дни. 
Златното правило е: два часа преди активна тренировка да се изпиват две чаши с течност. По време на тренировка да се отпива 0,15 л течност на всеки 15-20 минути. Ако физическите упражнения траят по-малко от час, за предпочитане е през това време да се пие единствено чиста хладка вода.

Как и колко да пием?

1. Не пийте по време и веднага след ядене. Ако „поливате” храната с напитка:
2. Пийте на гладен стомах.
Вода и чай приемайте 10-15 минути след ядене, сок - час-час и половина след хранене, и то в зависимост от сока. Стомахът е готов да приема храна, богата на въглехидрати, след 2-3 часа почивка, а на белтъчини – след 4-5 часа. Непосредствено след хранене е възможно да се появи чувството на жажда. Излъжете я, като изплакнете уста или сдъвчете дъвка без захар. Ще предотвратите жаждата, ако се научите да приключвате храненето с краставица. Ако се храните правилно обаче, не би следвало да сте жадни след ядене. Освен ако не сте яли пържено. В този случай утолете жаждата с чаша черен чай без подсладители.

3. Не допускайте състояние на жажда.
Според йогите и източната медицина на ден човек трябва да пие от 0.8 л до 2.5 л. Това са от 4 до 12 чаши, в които не се включват течностите, приемани с основната храна - като супата например.
Недостигът на течност е опасен за организма и е вероятна причина за много от болестите, спохождащи човека. Кожата е огромна отделителна система, чрез която излизат лавина от токсини. Червата, бъбреците, дробовете могат да се считат само за помощници на кожата. Недостигът на течност в която и да е част на организма автоматично натоварва работата на бъбреците. Недостигът на течност в дебелото черво пък предизвиква запек. Следва натоварване на червата, дробовете и отново бъбреците. Всъщност организмът се самоотравя и се създават условия за редица болести. Количеството на поеманите течности зависи от климата: температурата, влажността на въздуха. Никой не познава вашия организъм по-добре от вас. Опитайте се да се научите да му давате толкова вода, колкото му е нужна. Количеството изпита течност трябва да е толкова, че да отделяте не по-малко от литър урина. Цветът на урината трябва да е сламен. Ако е тъмна, питейте повече течности.

4. Пийте по възможност само хладка вода.
Идеалната й температура за поемане от организма е 15-20 градуса. Горещата вода дразни лигавицата и измива защитниа й слой. Прекалено студената вода, освен че може да предизвика простуда, намалява имунитета на организма. Потърпете малко и сами ще установите, че прекрасно можете да живеете и без ледени или горещи напитки.
Сутрин след сън изпийте чаша топла чиста вода. Тази първа сутрешна чаша ще измие всички токсини, натрупали се през нощта, и ще подготви стомаха за приемането на храна. Рефлекторно ще сработят червата и дебелото черво. Редовното изпълнение на това правило ще ви избави от мъчителния запек.
Същата процедура повтаряйте и час преди сън. И организмът ще ви се отблагодари с повишена енергия и работоспособност.  Йогите препоръчват да се пият по една-две глътки на час. Така за ден ще се събере литър. Ще го постигнете, ако на работа си поставите чаша с вода. Когато почувствате жажда, отпийте и задръжте за малко течността в устата. После преглътнете. Разбира се, става дума за чиста вода. Йогите признават за течност само водата. Останалото наричат храна.


Фази на жаждата

1% обезводняване  Започваш да чувстваш жаждата.

2% обезводняване Започваш да изпитваш безпокойство, губиш апетит и около 20% от работоспособността си. Устата пресъхва, появява се лош дъх и ти става трудно да си движиш езика.

4% обезводняване Чувство за тежест, виене на свят, емоционална нестабилност. Разбираш, че си смъртно уморен. Вече дори не чувстваш жаждата.6% обезводняване Изглеждаш преуморен, лицето е прежълтяло, не успяваш да координираш движенията си, ставаш агресивен и говориш несвързано.

10% обезводняване В допълнение към всички предишни симптоми ти вече си и с нарушен топлообмен. Започват да умират клетки.

11% обезводняване Сега не е достатъчно просто спешно да пиеш вода. Химическият баланс на твоя организъм е претърпял сериозни изменения. За да го възстановиш, се нуждаеш от професионална медицинска помощ.

20% обезводняване Възможно е да настъпи смърт.

ПО-СКОРО НЕ ПИЙТЕ

1. Газирана вода. Водата се газира, за да се удължи трайността й. Въглеродният двуокис засилва киселинността в стомашните среди, което от своя страна при продължителна употреба е причина за окисляване и на кръвта.

2. Газираните напитки  е желателно да не се употребяват въобще. Те имат силно кисела реакция  (pH 2.5). Употребата им е причина за рязко окисляване на кръвта. В тях са добавени редица вредни компоненти: лимонена киселина, изкуствени подобрители на вкуса, ароматизатори, оцветители, жаждоусилватели, заместители на захарта. Децата въобще не бива да пият подобни напитки.

3. Сокове. Натуралните сокове в магазина са изключителна рядкост. Обикновено се предлагат с консерванти, най-вече лимонена киселина, която не е особено полезна за здравето.

4. Минерализирана вода. Не е желателно постоянно да се употребява силно минерализирана вода. Тя всъщност е лечебна и трябва да се употребява по лекарско предписание, съобразено със съответната диагноза.

5. Избягвайте сладките напитки. Захарта обезводнява клетките на жизненоважни органи като бъбреците, главния мозък, блокира ферменти, подава бактерии, увеличава количеството на гъбичките. Всичко това вреди на организма.

6. Не употребявайте дълго време ароматизирани чайове. Вкусовете и ароматите, постигнати с помощта на ароматизатори и есенции, по правило са опасни за здравето.

7. Разтворимото кафе също не е безопасно. Гранулираните напитки нямат нищо общо с натуралното кафе и съдържат голямо количество химически добавки, още повече че кафето има силно кисела реакция, особено кафето със захар. 

8. Вода от крана. Тя  съдържа голямо количество хлор. Хлорът  убива всичко живо, в това число и имунните клетки, полезните бактерии. При кипене хлорът не се унищожава, а преминава в неразтворимо съединение, не по-малко токсично за организма.

9. Вода от непроверени източници. Всеки воден източник е възможно да бъде замърсен заради съхраняващи се на близо отпадъци, складове с отровни вещества, мръсно производство и т. н.

10. Вода от реки и езера. Непреварената вода почти винаги съдържа голямо количество бактерии, гъбички и други микроорганизми.

11. Вода от филтър с изтекъл срок. Картридж филтрите по правило са със срок на годност и след определено количество вода, което преминава през тях, трябва да се сменят. Иначе сами те се превръщат в замърсител. Те обаче не улавят хлора.

12.  Дестилираната вода – при продължителна употреба води до отмиване на естествената минерална среда.

13. Бирата също не е особено полезна. Алкохолът дори и в малки количества нарушава работата на бъбреците и главния мозък. Особено опасна е бирата за деца и тийнейджъри. 

14. „Сребърната вода”, получена с помощта на прибори, не бива да се употребява дълго време. Тя има антибактериални свойства, а това може да е причина за унищожаване на полезната микрофлора.

 

ВЪЗРАСТ
СЪДЪРЖАНИЕ НА ВОДАТА,%
4-месечен ембрион
93%
7-месечен ембрион
85%
Новородено
80%
Дете
75%
Възрастен
70%
Човек в напреднала възраст
60%

 

 

 
ТЕГЛО (кг.)
Дневна нужда от вода (в литри)
При ниска
физическа
активност
При умерена
физическа активност
При висока
физическа активност
50
1,55 л
2,00 л
2,30 л
60
1,85 л
2,30 л
2,65 л
70
2,20 л
2,55 л
3,00 л
80
2,50 л
2,95 л
3,30 л
90
2,80 л
3,30 л
3,60 л
100
3,10 л
3,60 л
3,90 л

 

 

© cci-varna

Бесплатный конструктор сайтов - uCoz