Обратна връзка

Имя отправителя *:
E-mail отправителя *:
Тема письма:
Текст сообщения *:
Код безопасности *:

         Дневно на човек са му необходими 90  биологично активни добавки (БАД) към храната: 60 минерала, 12 основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци, 3 основни мастни киселини и др. Техният дефицит води до серзни изменения в хомеостазата на организма (т.нар. заболяване).

         Системните широкомащабни клинични изследвания свързани с храненето и здравето на населението в различни части на света, водят до обособяване на две основн причини за нарушен здравен статус:

         - крайно ниско ниво на енергозагуба при населението в развитите страни, в т.ч. и България;

         - нарушена структура на храната, което води до некачественно хранене, а то от своя страна до развитие на различни заболявания: сърдечно-съдови, онкологични, нарушения в обмяната на веществата, диабет, остеопороза и др.

         При производството на готови храни и полуфабрикати се прилагат множество вредни процеси за консервиране (замразяване, лиофилно изсушаване, сепарация, екстракция и т.н.), които лишават храната от цените съставки. Последния удар го нанасяме самите ние без дори да се замисляме, като я варим, пържим, печем, приготвяме в микровълнови печки. Извършените експерименти показват, че 85-95%  от хранителните вещества присъстващи в необработената храна се губят преди да я сложим на масата.

         Организмът ни е съвършена система, имаща изумителни компенсаторни способности, но за съжаление резервите му не са безконечни.

         Като цяло болестта не е нищо друго освен стремежът на организма да се освободи от натрупаните излишни вещества, натрупани от преработката и усвояването на храната. Ние започваме да действаме разумно едва след като сме изчерпали всички други възможности.

         Допълнителното приемане на БАД към храната има за цел да компенсира дефицита от необходимите за организма хранителни вещества и по този начин да се осигури неговото здраве.

Какво представляват БАД?

«"Добавки към храненето" са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и които представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация, които се предлагат на пазара в дозирани форми като капсули, таблетки, хапчета и други подобни, на прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, предназначени да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества.» (Закон за храните, Чл. 52. (Нов - ДВ, бр. 102 от 2003 г.,  § 1.,т.26.).

Какво постигаме чрез приемането на БАД:

•1.     Възстановяване дефицита от недостигащите при обработването на приетата хранабелтъчини и отделни незаменими аминокиселини, липиди и отделни мастни киселини (в частност полиненаситени и висши мастни киселини), въглехидрати и захари, витамини и витаминоподобни вещества, макро- и микроелементи, хранителни влакнини (целулоза), органични киселини, биофлавоноиди, ефирни масла, екстрактивни вещества и др.;

•2.     Намаляване калорийността на рациона и регулиране на телесното тегло (намаляване или усилване на аппетита);

•3.     Повишаване на неспецифичната резистентност на организма,  намаляване на риска от развитие на заболявания и обмени нарушения;

•4.     Осъществяване във физиологични граници регулацията на функциите на организма;

•5.     Свързване и извеждане от стомашно-чревния комплекс на вещества от чуждовидов произход;

•6.     Поддържане на нормалния микроклимат и функционалностна активната стомашно-чревна микрофлора;

•7.     Детоксикация от различен произход;

•8.     Възстановяване на хормоналния дисбаланс.

 

 

 

© cci-varna

Бесплатный конструктор сайтов - uCoz